Ujian Allah: Menguji Keimanan

0 commentsSumber: Kutbah Jumaat
(07 DISEMBER 2007M / 27 ZULKAEDAH 1428H)

اَلْحَمْدُ للهِ الْقَآئِل:

أَشْهَدُ أَنْ لاَّ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ
Justify Full لَهُ، وأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ، اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ اَجْمَعِيْنَ.

أَمَّا بَعْدُ، فَيَا عِبَادَ اللهِ اِتَّقُوْا اللهَ أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَطَاعَتِهِ بِمَا أَمْرِهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ.


SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH

Bertaqwalah kepada Allah S.W.T. keranan dengan itulah sebaik-baik bekalan di akhirat nanti. Mudah-mudahan perhimpunan mingguan umat Islam untuk menunaikan fardhu Jumaat pada hari ini dapat mensucikan lagi rohani dan jasmani, seterusnya mempertingkatkan ketaqwaan dan keimanan kepada Rabbul ‘izzah. Marilah sama-sama kita melaksanakan segala yang diperintahkan dan meninggalkan segala yang dimurkai-Nya. Mudah-mudahan akan meningkatkan lagi kualiti modal insan yang soleh.

MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH

Mimbar Jumaat hari ini ingin mengajak sidang jemaah sekalian bermuhasabah tentang fenomena malapetaka dan bencana alam yang berlaku. Marilah sama-sama kita melahirkan rasa insaf di atas segala musibah yang menimpa kita dan negara. Firman Allah S.W.T. di dalam surah an-Nisa’, ayat 79:

Maksudnya: “Apa jua kebaikan (nikmat kesenangan) yang engkau dapati maka ia adalah dari Allah; dan apa jua bencana yang menimpamu maka ia adalah dari (kesalahan) dirimu sendiri. Dan Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad) kepada seluruh umat manusia sebagai seorang Rasul (yang membawa rahmat). Dan cukuplah Allah menjadi saksi (yang membuktikan kebenaran hakikat ini).”

Mulai tahun 2005, kerajaan Malaysia telah menetapkan 26 Disember setiap tahun sebagai Hari Kesedaran Bencana Negara. Tarikh ini diambil sebagai peringatan terhadap beberapa kejadian bencana besar yang telah melanda negara. Antaranya, kejadian ribut tropika Gred yang melanda pantai Barat pedalaman Sabah pada 26 Disember 1996, gempa bumi dan tsunami yang dahsyat pada 26 Disember 2004.

Di samping itu juga, sejak kebelakangan ini negara kita sering menghadapi keadaan bencana yang agak luar biasa. Pada tahun 2005 dan 2006 negara telah mengalami jerebu yang amat teruk di seluruh negara, banjir besar di negeri Pelis, Kedah dan Johor dan pelbagai bencana lagi. Bencana-bencana ini telah mengakibatkan kesulitan besar yang memusnahkan harta benda, nyawa dan membawa pelbagai wabak penyakit, di samping memberi kesan kepada kestabilan politik, ekonomi dan sosial sesebuah negara.

Persoalan besar timbul dalam fikiran kita ialah apakah punca berlakunya bencana dan malapetaka ini? Menurut teori sains geologi, terdapat 3 faktor yang menyebab fenomena bencana alam ini berlaku. Pertama, kejadian bencana ini boleh berlaku akibat faktor-faktor semulajadi seperti banjir, kemarau, jerebu, tanah runtuh, gempa bumi dan tsunami. Kedua, faktor biologi turut menyebabkan bencana ini berlaku seperti kejadian wabak penyakit yang menjangkiti haiwan dan manusia. Dan yang ketiga, bencana alam ini berlaku akibat daripada kelemahan manusia sendiri kerana aktiviti pembangunan yang tidak terancang, dilakukan di kawasan berisiko, penjagaan alam sekitar yang tidak mampan, kurang penyelenggaraan infrastruktur, penggunaan pengangkutan berat dan sebagainya.

SIDANG JUMAAT YANG DIRAHMATI ALLAH

Ditinjau dari sudut Islam pula, fenomena bencana yang berlaku mempunyai hikmah tersendiri iaitu; Pertama: Untuk menguji ketaqwaan manusia kepada Allah S.W.T. Kedua: Sebagai amaran kepada manusia. Dan yang ketiga: Balasan atas kelalaian dan keingkaran manusia kepada peraturan dan ketetapan alam. Firman Allah S.W.T. di dalam surah ar-Rum, ayat 41:

Maksudnya: “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan dan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”.

MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH

Sebagai langkah dan ikhtiar kerajaan untuk mengurangkan penderitaan mangsa-mangsa bencana, maka pemimpin politik, agensi-agensi kerajaan dan ketua-ketua masyarakat perlu bijak mengurus dan mengambil langkah awal dalam mengumpul maklumat mengenai semua anak buah mereka, di samping mengenalpasti tindakan yang perlu dibuat sekiranya berlaku sesuatu bencana dengan cara mengenalpasti pusat pemindahan, jabatan yang harus dihubungi, menjaga kebajikan serta mengingatkan anak-anak buah supaya bersedia menghadapi bencana.

Selain itu, Kerajaan juga amat mengharapkan Pertubuhan Sukarela dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) sebagai contoh, perlu sentiasa bekerjasama dengan kerajaan dalam pengurusan bencana. Tidak kira samada kerjasama tersebut dari sudut bantuan kewangan, tenaga dan sebagainya. Namun, apa-apa jua tindakan yang diberi perlulah merujuk kepada kerajaan terlebih dahulu.

Ini kerana, kadang kala sumbangan yang diberikan oleh Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) menimbulkan tanggapan yang salah oleh mangsa bencana kepada kerajaan. Mereka mengatakan bahawa kerajaan tidak berusaha menjaga kebajikan mangsa bencana. Ada juga di kalangan mangsa bencana ini mengatakan kerajaan tidak adil dalam mengagihkan sumbangan dengan memberikan sumbangan yang lebih kepada kawasan-kawasan tertentu.

Selari dengan dasar dan tanggungjawab Kerajaan kepada rakyat jelata, maka Kerajaan sedaya upaya dan sentiasa memberi bantuan dan pertolongan kepada mangsa bencana secara menyeluruh dan sama rata. Pengagihan sumber-sumber yang ada diagihkan dengan adil demi menjaga kepentingan rakyat.

MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH

Kita hendaklah ingat bahawa kita ini adalah hamba Allah S.W.T dan kita wujud di dunia ini kerana diciptakan oleh-Nya, dan dibekalkan dengan pelbagai anugerah dan kemudahan dan nikmat.

Untuk membebaskan negara dan bangsa kita dari pelbagai bencana, kesulitan dan wabak penyakit, tidak cukup hanya dengan bekerja keras, gotong-royong dan menggunakan kemahiran ilmu pengetahuan sahaja tetapi seluruh masyarakat Islam dari pelbagai lapisan masyarakat mestilah sentiasa menghormati syariat Allah S.W.T dengan tidak melakukan kemungkaran dan kemusnahan di atas muka bumi dan banyak bertaubat kepada-Nya.

Kita hendaklah menjaga hubungan dengan Allah S.W.T. Ibnu Abbas, iaitu bapa saudara Rasulullah S.A.W ketika mengulas tentang isu bencana ini menyatakan: “Bahawa sesungguhnya setiap kesalahan dan dosa yang dilakukan oleh rakyat, pemimpin, cerdik pandai dan ulama’ yang terus menerus akan menyebabkan datangnya bala dan bencana. Dan sesungguhnya bala dan bencana itu tidak akan hilang jika orang yang bersalah dan berdosa itu tidak bertaubat”.

MUSLIMIN YANG DIRAHMATI ALLAH

Hakikatnya, segala fenomena bencana alam yang menimpa manusia secara tersiratnya mempunyai hikmah dan pengajaran tersendiri. Ia memberi pengajaran untuk melatih manusia bersabar dan menimbulkan keinsafan serta kesedaran. Penderitaan manusia juga mengingatkan mereka tentang kesilapan dan kembali kepada Allah S.W.T dengan bertaubat.

Bala bencana dan malapetaka telah berlaku ke atas manusia sejak dahulu lagi. Umat Nabi Nuh a.s telah ditenggelamkan oleh ombak yang tinggi seperti gunung, umat Nabi Musa a.s pula telah diturunkan bala dalam bentuk taufan dan serangan kutu, katak dan air berdarah. Begitu juga kaum Nabi ‘Aad dan Tsamud yang dihapuskan dari muka bumi kerana kesan bencana. Oleh itu, marilah kita memperbanyakkan bertaubat kepada Allah S.W.T. agar tidak mengikut jejak kaum-kaum yang ingkar kepada Allah S.W.T.

Justeru itu, sebagai individu muslim, wajib ke atas kita menganggap setiap musibah yang menimpa adalah datangnya dari Allah S.W.T. sebagai memberi peringatan bahawa kepada-Nyalah kita akan kembali, begitulah juga dengan segala apa yang kita miliki. Firman Allah S.W.T di dalam surah al-Baqarah, ayat 156:

Maksudnya: “(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa musibah oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.”

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ فِىْ الْقُرْءَانِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِىْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّىْ وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ، إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيمُ. أَقُوْلُ قَوْلِىْ هَذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ لِىْ وَلَكُمْ، وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، وَالْمُؤْمِنِيْن وَالْمُؤْمِنَاتِ، فَاسْتَغْفِرُوْهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.


More

Teman Setia Kami

Tafsir al-Quran Miracle Reference 22 in 1

Dapatkan Sekarang. Tempahan boleh dibuat dengan menghantar email kepada saya di: fazakkeer@gmail.com atau arqustany@gmail.com. Sementara stok dengan saya masih ada. Harga yang ditawarkan masa sekarang ialah RM150.00 sebuah (termasuk penghantaran hanya di semenanjung Malaysia) Jika mengambil sendiri harga hanya RM130.00 sebuah.

Ruangan Iklan

Jika ada sesiapa yang ingin mengiklankan bisnes mereka bolehlah emailkan kepada saya di: fazakkeer@gmail.com

wibiya widget

Download MP3 Ceramah

MP3 Ceramah: Tuan Ibrahim Tuan Man

1. Antara Ahli Syurga & Neraka
2. Antara Ujian & Bala
3. Azab Neraka
4. Dajjal
5. Ikhlas Dalam Amalan
6. Mendidik Anak Yang Soleh
7. Kelahiran & Kematian


MP3 Ceramah: Ustaz Azhar Idrus

1. 12 Ribu Dosa
http://www.mediafire.com/?yvmj4zlzwmm
2. Dua Kali Bodoh
http://www.mediafire.com/?diwzhy12tjk
3. 28 Nabi
http://www.mediafire.com/?nmtwn0u0zyk
4. Adab Sembelih
http://www.mediafire.com/?bdmjmudmk4z
5. Air Zam Zam
http://www.mediafire.com/?ztmrahzzzti
6. Alam Barzakh
http://www.mediafire.com/?yuqlqym15n4
7. Amanah yang Semakin Hilang
http://www.mediafire.com/?tnqkwjjotnt
8. Anak Derhaka
http://www.mediafire.com/?om1ygodmmnt
9. Angin Merah
http://www.mediafire.com/?it5g0jddmj0
10. Awek Takraw
http://www.mediafire.com/?w2wnozmjzua
11. Bab Jenazah
http://www.mediafire.com/?dmmj0mojjjz
12. Bahaya Fitnah
http://www.mediafire.com/?qntgdndzrco
13. Bahaya Kemewahan
http://www.mediafire.com/?h3zzyzmymht
14. Baiki Agama
http://www.mediafire.com/?ixjmoh4mwry
15. Baju Telanjang
http://www.mediafire.com/?d1e2ytwmzwc
16. Basuh Hati
http://www.mediafire.com/?idh4qnzqjhm
17. Batu Pelesit
http://www.mediafire.com/?gv3v1kndhmjMP3 Ceramah: Dato Ismail Kamus

1. Adab & Hikmah Menziarahi Orang Sakit: klik di sini
2. Perjalanan Umur: klik di sini
3. Asbab Nuzul: klik di sini
4. Adab vs Ibadat: klik di sini
5. 6 perkara antara doa dan zikir: klik di sini
6. Cari Hidayah: klik di sini
7. Apa Perlu Tauliah: klik di sini
8. Bidaah Dalam Solat
: klik di sini
9. Fitnah Kubur: klik di sini
10. Hukum Berjampi: klik di sini
11. Kelebihan Ilmu: klik di sini
12. Kelebihan Umat Nabi Muhammad: klik di sini
13. Alam Jin 1: klik di sini
14. Alam Jin 2: klik di sini
15. Alam Jin 3: klik di sini
16. Mengenal Jin 1: klik di sini
17. Mengenal Jin 2: klik di sini
18. Mengenal Jin 3: klik di sini
19. Mengenal Jin 4: klik di sini
20. Mengenal Jin 5: klik di siniMP3 Ceramah: Tuan Guru Nik Abdul Aziz

1. Malam Nisfu Sya'ban: klik di sini
2. Bohong yang dibolehkan: klik di sini
3. Bertauhid mengenal Allah: klik di sini
4. Asal Usul Sifat 20: klik di sini
5. Doa Mengukuhkan Hati Si Mati: klik di sini
6. Ikat Setia Cara Islam: klik di sini
7. Islam Daya Penyelesaian: klik di sini
8. Keadilan Islam: klik di sini
9. Konsep Barakah Dalam Islam: klik di sini
10. Kunjungan Munkar Nakir: klik di sini


MP3 Ceramah: Dato Haron Din

1. Talaqqi Al-Fatihah: Klik di sini
2. Talaqqi Selawat Syifa': Klik di sini
3. Jiwa yang Tenang: Klik di sini
4. Israk Mikraj 1: Klik di sini
5. Israk Mikraj 2: Klik di sini
6. Manusia dan Islam: Klik di sini
7. Cabaran Perjuangan Islam: Klik di sini
8. Cahaya Iman: Klik di sini
9.
Cintai Islam: Klik di sini
10. Ikuti Para Ulama': Klik di sini
11. 4 Halangan Daie (side A): Klik di sini
12. 4 Halangan Daie (side B): Klik di sini


MP3 Ceramah: Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

1. Halal Haram (Aurat): klik di sini
2. Halal Haram Pelaburan Saham: klik di sini
3. Kaedah & Hukum Jual Beli: klik di sini
4. Pelaburan Internet: klik di sini
5. Maulid Nabi: klik di sini
6. Penjelasan FOREX: klik di sini
7. Rasulullah Pakar Ekonomi: klik di sini


Muat turun

Doa-doa
Doa harian: klik di sini
Doa masuk hutan: klik di sini
Doa sakit kepala: klik di sini
Doa Bismillah enam: klik di sini
Doa Istikharah: klik di sini
Doa jamuan akhir tahun: klik di sini
Doa kejayaan: klik di sini
Doa pengasih anak: klik di sini
Doa peperiksaan: klik di sini
Doa kem bestari solat: klik di sini
Doa Yaasiin: klik di sini
Doa sempena mesyuarat: klik di sini
Doa angin ahmar: klik di sini
Doa Solat Hajat: klik di sini
Doa Solat Dhuha: klik di sini
Doa Solat Tahajjud: klik di sini
Doa Solat Terawih: klik di sini
Doa Solat Witir: klik di sini
Doa Sepanjang Mengerjakan Haji: klik di sini


Selawat Nabi
Selawat al-I'tiraf: klik di sini
Selawat Badar: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 1: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 2: klik di sini
Ya Rabbil-Bil-Mustafa: klik di sini
Selawat-Badwi: klik di sini
Selawat-Dawam: klik di sini
Selawat-Syifa': klik di sini
Muhammad Ya Habibi: klik di sini
Selawat-Maulid: klik di sini


Kategori

Logo SKSSJ

Logo SKSSJ