1. Supaya daging tidak berlemak:
- Ada wudhu’ ketika sembelih binatang.
- Mata pisau disapu terlebih dahulu dengan minyak yang ada dibahagian hidung kita.
- Hulu pisau dibungkus dengan kertas atau sebagainya.
- Mata pisau dikilir atau digerakkan dengan belakang tapak tangan.
2. Supaya daging binatang menjadi lembut :
- Mata pisau diletak dekat butir halkum binatang.
- Kedudukan seluruh badan kita jangan berbetulan dengan mata pisau.
- Tahan nafas sewaktu hendak sembelih dan semasa sembelih maka nafas dilepas secara perlahan-lahan.
3. Bacaan ketika mahu sembelih binatang supaya daging tidak berbau busuk :
4. Selesai sembelih binatang maka sapukan hujung mata pisau kepada pipi binatang tadi supaya lalat tidak datang menghurungi daging.
5. Baca ayat ini supaya mencukup atau memadai daging bagi setiap jamuan :
6.Hembus dan sapu kepada badan binatang bermula bahu hingga punggungnya.
7. Jangan basuh tangan dan mata pisau sehingga binatang sembelihan benar-benar telah mati.
*Di antara pantang larang :
Sebaiknya tukang sembelih tidak menjadi tukang yang memandikan mayat kerana biasanya
boleh membawa kepada daging menjadi keras.
*Petua ini diamalkan oleh Tuan Guru Hj Hashim Mudir Pondok Pasir Tumboh*
keadaan Ayah Sin (Tok Guru Hj.Hashim) sekarang.
al-Fatihah kepada Tuan Guru Hj.Hashim semoga Allah Taala memanjangkan umur beliau.
Di ambil daripada laman ini : http://bishrulhafi.blogspot.com/2009/11/petua-menyembelih-binatang.html