Jadilah Kamceng Anakmu!

0 comments
Assalamualaikum

Sudah sekian lama fazakkeer tidak menjamu sahabiah-sahabiah di luar sana dengan artikel terkini demi santapan mata dan rohani kita semua. Hari ini atau malam ini, fazakkeer ada kesempatan untuk berkongsi ilmu dengan semua sahabiah di luar sana dengan tajuk artikel: Jadilah Kamceng Anakmu!.

InsyaAllah sebelum fazakkeer meneruskan berkongsi pandangan dan ilmu, ada baiknya fazakkeer memohon terlebih dahulu jasa baik sahabiah agar menegur dan memberi pendapat yang bernas demi merealitikan lagi perkongsian ilmu kita nanti.


Jadilah Kamceng Anakmu!

Setiap hari, setiap jam, setiap minit dan saat kita sentiasa dan pernah berada bersama anak kita, Tidak kiralah sama ada kita hanya sempat senyum, sempat tegur, sempat berborak atau hanya sempat pandang atau jenguk anak kita, namun dengan kata lain kita akan cuba juga memberi ruang untuk mata kita melilau menjengah anak kita.

Anak kita pula mungkin setiap hari atau setiap jam bertanyakan di mana kita, apa kita buat, kenapa kita belum pulang dan apa yang kita bawa pulang. Mereka memang sukakan kepada kita kerana kita adalah orang tuanya. Sebagaimana kita juga sukakan mereka kerana mereka adalah anak kita. Jauh di sudut hati kita, ingin menjauhkan diri kita dengan mereka. Begitu juga mereka, jauh sekali hendak menjauhkan diri mereka daripada kita.

Maka disinilah timbulnya tajuk untuk fazakkeer berkongsi dengan semua sahabiah mengenai perlunya kita 'kamceng' dengan anak kita.

Anak-anak dilahirkan dalam keadaan 'fitrah' yakni suci bersih daripada dosa dan noda. Memang terbukti anak-anak yang dilahirkan adalah bersifat seperti kain putih. Yang mana kain putih itu belum lagi dicemari dengan anasir-anasir luar yang boleh mengotorkannya. Ianya pasti takkan kotor kecuali ada benda lain yang datang dan hinggap ke atasnya lalu mengotorkannya walaupun ianya tanpa disedarinya.

Kamceng baik!

Begitulah juga anak-anak kita. Mereka sungguh suci lagi bersih. Tetapi kalau kita tidak menjadi kamceng mereka dengan baik. Atau kita sebagai kamceng yang tidak baik, maka mereka akan menjadi 'kotor' gara-gara kamceng mereka. Ibu bapa pula yang mencorakkan mereka sama ada mereka menjadi perangai seperti perangai orang-orang yahudi atau nasrani atau juga majusi. Nauzubillahi min zaalik.

“Ketahuilah bahawa harta-benda kamu dan anak-anak kamu adalah ujian (bagi kamu) dan sesungguhnya Allah di sisiNya pahala yang besar” (Surah al-Anfal, ayat 27-28)

Ayuh! Jadilah kamceng anakmu!

Ajaklah anak-anakmu solat. Ajaklah dan ajarlah mereka untuk mengerjakan ibadat solat. Jangan hanya menyuruhnya bersolat tanpa mereka mengetahui bagaimana cara-cara untuk menunaikan ibadat solat. Mereka perlu diajar, perlu dididik. Dan dengan kata lain mereka perlu diberikan ilmu yang secukupnya untuk mereka menjadi hamba Allah di muka bumi ini.

Mereka tidak akan mengerti erti kehidupan dunia tanpa diberi ilmu kehidupan dunia. Mereka juga tak akan mengerti kehidupan akhirat sekiranya tidak diberi ilmu kehidupan akhirat. Mereka juga inginkan dua-dua kehidupan dunia dan akhirat. Namun, di sana mereka memang memerlukan seseorang yang boleh mereka dampingi untuk mengetahui semua itu. Dampinglah mereka. Jadilah kamceng mereka. Mereka inginkan seorang sahabat kamceng. Siapa lagi kalau bukan kita sebagai orang tuanya.

Ayuh! Sempat lagi untuk menjadi kamceng anakmu!

Anak-anak suka bertanya. Anak-anak suka bertanya yang 'bukan-bukan'. Itu kata kita. Kita sentiasa berkata bahawa anak-anak suka sangat bertanya yang bukan-bukan. Eh! betul ke apa yang ditanya mereka itu perkara yang bukan-bukan? Cuba kita fikir sejenak untuk memberi jawapan daripada soalan'bukan-bukan' mereka itu. Ayuh! jangan kecewakan mereka. Mereka inginkan jawapan daripada kita sebab mereka anggap kita kamceng mereka. Mereka suka jawapan daripada kita sebab memang mereka tahu kita adalah kamceng mereka. Kamceng dalam segala hal.

Ayuh! Jadilah anak-anakmu anak yang soleh!

Anak-anak kita adalah simpanan berharga untuk kita di akhirat. Apabila tibanya saat kematian kita di mana segala pahala dari amalan kita terputus, merekalah yang dapat kita harapkan untuk menyambung pahala kita dan mendoakan kesejahteraan kita di alam kubur dan memohon keampunan Allah untuk kita. Sabda Rasulullah s.a.w. (bermaksud); “Apabila matinya seorang manusia, terputuslah pahala amalannya kecuali dari tiga perkara iaitu: sedekah jariah, ilmu yang diambil manfaat dengannya dan anak yang soleh yang mendoakan untuknya” (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.).

Setiap dari kita wajib menjaga dan mendidik anak-anak kita supaya menjadi anak yang soleh. Anak kita adalah tanggungjawab kita. Anak-anak bukan sekadar anugerah Allah kepada kita, tetapi yang lebih besar dari itu mereka merupakan amanah yang dipikulkan Allah ke atas bahu kita. Allah ingin menguji kita; adakah kita bersungguh-sungguh menjaga dan mendidik mereka atau tidak?


Bersambung


More

Mangsa keluar bas terbabas sebelum dirempuh treler

0 comments


Kebanyakan pelajar dan guru dari Sekolah Menengah Kebangsaan Air Merah, Kulim, Kedah sedang tidur ketika bas persiaran yang mereka naiki untuk lawatan ke Kuala Lumpur sebelum ke Genting Highlands terbabas dan terbalik di laluan kiri menuju arah selatan di Kilometer 382 Lebuhraya Utara-Selatan awal pagi tadi.
Menurut saksi mereka cuba keluar dari bas terbabit sebelum treler membawa guni muatan pasir merempuh sebahagian belakang bas yang berada di atas jalan laluan lebuh raya itu.
Seorang pelajar yang berada dalam bas terbabit, Farhana Adila Ramli berkata semasa kejadian kebanyakan rakannya sedang tidur.
"Kami tidak sedar sebahagian bas telah terbalik selepas terbabas, suasana bising. Kami keluar dari bas untuk selamatkan diri masing-masing. Pada waktu itu tiba-tiba sebuah treler langgar dari belakang bas, kawan-kawan di bahagian belakang saya tidak tahu nasib. Saya sedar apabila berada di hospital," katanya ketika ditemui di bahagian kecemasan Hospital Slim River.

Pelajar Tingkatan Tiga Mohd Shah Redzuan Samsudin yang patah di bahagian lengan berkata kebanyakan yang berada di dalam bas terbabit hanya cedera ringan apabila bas itu terbabas.
"Apabila treler merempuh bas kami, saya tengok rakan sekolah yang lain tercampak keluar dari bas," katanya.
Guru mata pelajaran Biologi, Azria Hani, 31, berkata rombongannya bertolak dari Kulim pada 11.30 malam tadi untuk lawatan ke Kuala Lumpur dan Genting Highlands. Antara tempat yang ingin dilawati adalah Astro dan Menara Berkembar Petronas.
Sementara itu, Ketua Wanita Umno Bahagian Alor Setar Sharifah Maznah Syed Kassim berkata mangsa yang maut dalam kejadian itu, Basarah Saad, merupakan anggota pergerakan Wanita dan menaiki bas lain yang berhenti untuk membantu pelajar keluar dari bas yang membawa rombongan sekolah berkenaan.

"Ketika bas yang membawa rombongan Pergerakan Wanita Umno Kedah untuk ke Tanjung Karang lalu di kawasan terbabit, pemandu ternampak dan kemudian berhenti di hadapan bas terbabit. Pemandu kami turun untuk bantu pelajar dan pesan kepada kami jangan turun tapi beberapa anggota pergerakan ingin bantu. Mereka sempat keluarkan tiga pelajar dari bas yang terbabas," katanya.

Apabila sedang membantu, sebuah treler merempuh belakang bas terbabit dan kemudian asap keluar berkepul-kepul.

"Pemandu minta semua anggota Wanita yang turun (untuk bantu) naik semula ke dalam bas kami, kerana pemandu kata keadaan bahaya dan risau jika bas terbabit meletup. Apabila bas kami bergerak, baru tersedar Basarah tiada dalam bas, dan cubaan menghubunginya gagal. Kami kemudian berhenti dan berjalan kaki ke kawasan kejadian sebelum dimaklumkan Basarah maut," katanya.

Katanya ketika kejadian, kedengaran pelajar-pelajar terbabit menangis dan meminta tolong dalam keadaan gelap di kawasan berkenaan.
Beliau berkata Basarah merupakan ibu tunggal dan mempunyai tiga anak lelaki.

Abang kepada seorang pelajar yang maut, Zuhairi Azhan, 21, berkata pada mulanya beliau tidak membenarkan adiknya Khairul Anwar menyertai rombongan itu bagaimanapun setelah dirayu beberapa kali akhirnya beliau mengizinkan.
"Saya terkilan tidak dapat menghantar adik kerana bekerja. Sebenarnya ibu saya mengalami trauma kerana sebelum ini adik perempuan saya juga meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya," katanya.
Ibu kepada Farhana Adila, Rozita Idris berkata pada 6.30 pagi tadi beliau cuba menghubungi anaknya bagaimanapun tidak dapat menembusi talian telefon bimbit anaknya itu.

"Saya kemudiaan cuba hubungi kawan kepada anak saya, dan dimaklumkan bas kemalangan dan mereka berada di Hospital Slim River. Saya sedih dan hiba apabila diberitahu ada rakan anak yang meninggal dunia dalam kejadian itu," katanya.
Kesemua jenazah mangsa yang maut telah dituntut oleh waris masing-masing petang tadi di Rumah Mayat Hospital Slim River.

Dalam kejadian itu, empat maut dan lima cedera parah apabila sebuah treler membawa guni berisi pasir melanggar bahagian belakang bas yang berhenti akibat terbabas di sebelah kiri laluan menuju ke selatan di Kilometer 382 Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran Behrang di sini awal pagi tadi.
More

Teman Setia Kami

Tafsir al-Quran Miracle Reference 22 in 1

Dapatkan Sekarang. Tempahan boleh dibuat dengan menghantar email kepada saya di: fazakkeer@gmail.com atau arqustany@gmail.com. Sementara stok dengan saya masih ada. Harga yang ditawarkan masa sekarang ialah RM150.00 sebuah (termasuk penghantaran hanya di semenanjung Malaysia) Jika mengambil sendiri harga hanya RM130.00 sebuah.

Ruangan Iklan

Jika ada sesiapa yang ingin mengiklankan bisnes mereka bolehlah emailkan kepada saya di: fazakkeer@gmail.com

wibiya widget

Download MP3 Ceramah

MP3 Ceramah: Tuan Ibrahim Tuan Man

1. Antara Ahli Syurga & Neraka
2. Antara Ujian & Bala
3. Azab Neraka
4. Dajjal
5. Ikhlas Dalam Amalan
6. Mendidik Anak Yang Soleh
7. Kelahiran & Kematian


MP3 Ceramah: Ustaz Azhar Idrus

1. 12 Ribu Dosa
http://www.mediafire.com/?yvmj4zlzwmm
2. Dua Kali Bodoh
http://www.mediafire.com/?diwzhy12tjk
3. 28 Nabi
http://www.mediafire.com/?nmtwn0u0zyk
4. Adab Sembelih
http://www.mediafire.com/?bdmjmudmk4z
5. Air Zam Zam
http://www.mediafire.com/?ztmrahzzzti
6. Alam Barzakh
http://www.mediafire.com/?yuqlqym15n4
7. Amanah yang Semakin Hilang
http://www.mediafire.com/?tnqkwjjotnt
8. Anak Derhaka
http://www.mediafire.com/?om1ygodmmnt
9. Angin Merah
http://www.mediafire.com/?it5g0jddmj0
10. Awek Takraw
http://www.mediafire.com/?w2wnozmjzua
11. Bab Jenazah
http://www.mediafire.com/?dmmj0mojjjz
12. Bahaya Fitnah
http://www.mediafire.com/?qntgdndzrco
13. Bahaya Kemewahan
http://www.mediafire.com/?h3zzyzmymht
14. Baiki Agama
http://www.mediafire.com/?ixjmoh4mwry
15. Baju Telanjang
http://www.mediafire.com/?d1e2ytwmzwc
16. Basuh Hati
http://www.mediafire.com/?idh4qnzqjhm
17. Batu Pelesit
http://www.mediafire.com/?gv3v1kndhmjMP3 Ceramah: Dato Ismail Kamus

1. Adab & Hikmah Menziarahi Orang Sakit: klik di sini
2. Perjalanan Umur: klik di sini
3. Asbab Nuzul: klik di sini
4. Adab vs Ibadat: klik di sini
5. 6 perkara antara doa dan zikir: klik di sini
6. Cari Hidayah: klik di sini
7. Apa Perlu Tauliah: klik di sini
8. Bidaah Dalam Solat
: klik di sini
9. Fitnah Kubur: klik di sini
10. Hukum Berjampi: klik di sini
11. Kelebihan Ilmu: klik di sini
12. Kelebihan Umat Nabi Muhammad: klik di sini
13. Alam Jin 1: klik di sini
14. Alam Jin 2: klik di sini
15. Alam Jin 3: klik di sini
16. Mengenal Jin 1: klik di sini
17. Mengenal Jin 2: klik di sini
18. Mengenal Jin 3: klik di sini
19. Mengenal Jin 4: klik di sini
20. Mengenal Jin 5: klik di siniMP3 Ceramah: Tuan Guru Nik Abdul Aziz

1. Malam Nisfu Sya'ban: klik di sini
2. Bohong yang dibolehkan: klik di sini
3. Bertauhid mengenal Allah: klik di sini
4. Asal Usul Sifat 20: klik di sini
5. Doa Mengukuhkan Hati Si Mati: klik di sini
6. Ikat Setia Cara Islam: klik di sini
7. Islam Daya Penyelesaian: klik di sini
8. Keadilan Islam: klik di sini
9. Konsep Barakah Dalam Islam: klik di sini
10. Kunjungan Munkar Nakir: klik di sini


MP3 Ceramah: Dato Haron Din

1. Talaqqi Al-Fatihah: Klik di sini
2. Talaqqi Selawat Syifa': Klik di sini
3. Jiwa yang Tenang: Klik di sini
4. Israk Mikraj 1: Klik di sini
5. Israk Mikraj 2: Klik di sini
6. Manusia dan Islam: Klik di sini
7. Cabaran Perjuangan Islam: Klik di sini
8. Cahaya Iman: Klik di sini
9.
Cintai Islam: Klik di sini
10. Ikuti Para Ulama': Klik di sini
11. 4 Halangan Daie (side A): Klik di sini
12. 4 Halangan Daie (side B): Klik di sini


MP3 Ceramah: Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

1. Halal Haram (Aurat): klik di sini
2. Halal Haram Pelaburan Saham: klik di sini
3. Kaedah & Hukum Jual Beli: klik di sini
4. Pelaburan Internet: klik di sini
5. Maulid Nabi: klik di sini
6. Penjelasan FOREX: klik di sini
7. Rasulullah Pakar Ekonomi: klik di sini


Muat turun

Doa-doa
Doa harian: klik di sini
Doa masuk hutan: klik di sini
Doa sakit kepala: klik di sini
Doa Bismillah enam: klik di sini
Doa Istikharah: klik di sini
Doa jamuan akhir tahun: klik di sini
Doa kejayaan: klik di sini
Doa pengasih anak: klik di sini
Doa peperiksaan: klik di sini
Doa kem bestari solat: klik di sini
Doa Yaasiin: klik di sini
Doa sempena mesyuarat: klik di sini
Doa angin ahmar: klik di sini
Doa Solat Hajat: klik di sini
Doa Solat Dhuha: klik di sini
Doa Solat Tahajjud: klik di sini
Doa Solat Terawih: klik di sini
Doa Solat Witir: klik di sini
Doa Sepanjang Mengerjakan Haji: klik di sini


Selawat Nabi
Selawat al-I'tiraf: klik di sini
Selawat Badar: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 1: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 2: klik di sini
Ya Rabbil-Bil-Mustafa: klik di sini
Selawat-Badwi: klik di sini
Selawat-Dawam: klik di sini
Selawat-Syifa': klik di sini
Muhammad Ya Habibi: klik di sini
Selawat-Maulid: klik di sini


Kategori

Logo SKSSJ

Logo SKSSJ