Hukum Memulai dan Menjawab Salam

0 comments

Satu daripada hak sesama Muslim adalah menyampaikan salam. Salam adalah sebuah ucapan yang mana mengandung kebaikan di dalamnya, mendatangkan kecintaan dan melapangkan dada (membuat tenang) bagi seorang Muslim yang mendengarnya. Betapa banyak orang yang mengucapkan salam kepada saudaranya sama ada secara langsung atau tidak langsung seperti telepon atau surat atau SMS hingga mereka saling mencintai, saling mengasihi dan saling berkasih sayang. Mereka berbuat demikian hanya kerana ikhlas kepada Allah Taala dan mempunyai tujuan yang baik iaitu untuk mendoakan saudaranya. Contohnya seperti salam yang telah kita kenal iaitu “Assalamu’alaikum warrohmatullohi wa barakatuh” atau yang ertinya salam sejahtera bagi anda sekalian dan semoga Allah merahmati dan memberkahi atasnya.

Sungguh indah ucapan salam ini, tiada salam yang indah yang boleh diucapkan melainkan salam ini dan akan menjadi lebih indah jika salam ini sering ditebar dan diucapkan ketika anda bertemu dengan saudara seagama anda sama ada di kampus atau di masjid atau di rumah atau di tempat-tempat lain yang anda boleh untuk memulai salam. Dan tentunya, untuk penerapan salam di zaman sekarang haruslah melihat keadaan dan situasi serta kemaslahatan (kemanfaatan) bagi orang yang ingin anda salami. Sebagai contoh:

1. Janganlah anda mengucapkan salam ketika sahabat anda berada di TANDAS kerana TANDAS adalah tempat kotor yang tidak boleh bagi seorang Muslim untuk bercakap-cakap di dalamnya apalagi memulai dan membalas salam. Sebagaimana yang dikatakan Ibnul Qoyyim dalam kitab Zadul Ma’adnya bahawa Allah Taala membenci percakapan dalam TANDAS atau kamar mandi.

2. Janganlah anda mengucapkan salam ketika sahabat anda sedang makan dengan lahapnya kerana boleh jadi ketika dia membalas salam anda akan membahayakan dirinya kerana dikhuatirkan dia akan tersendak oleh makanannya. Sebagaimana dikatakan oleh sesetengah ahli kesihatan, bahawa manusia itu dilarang berbicara ketika makan kerana akan membahayakan dirinya.

3. Janganlah anda mengucapkan salam ketika teman anda sedang tidur kerana boleh jadi perbuatan anda malah mengganggu tidurnya. Dan contoh-contoh yang lain yang mana anda tidak dianjurkan untuk mengucapkan salam kerana adanya pertimbangan tertentu.Dari sedikit penjelasan ini, anda boleh jadi bertanya “Jadi hukum memulai salam itu apa?” maka boleh dijawab “Sesetengah ulama menjelaskan (seperti Syaikh Utsaimin dalam kitab Syarah Riyadhus Sholihin) bahawa hukum memulai salam itu sunnah ertinya sebuah perintah atau anjuran yang mengandung keutamaan namun tidak mencapai tingkat wajib. Maksudnya, anda memulainya tidak mengapa ketika anda melihat adanya kemaslahatan dan ini lebih utama. Contohnya, ketika anda menerima atau mengangkat telepon dari seseorang atau ketika anda ingin berbicara di telepon dengan seseorang seperti orang tua anda atau adik-beradik anda atau mertua anda atau teman anda. Namun, anda tidak memulainya juga tidak mengapa jika memang kemaslahatannya demikian seperti tiga contoh di atas”.

Kemudian, “Bagaimana dengan hukum menjawab salam tersebut?” maka jawabnya “Menjawab salam hukumnya fardhu kifayah maksudnya ketika ada satu atau beberapa orang menjawabnya maka kewajiban orang lain yang berada dalam majlis atau perkumpulan tersebut menjadi gugur dan hukum ini berlaku jika seseorang mengucapkan salam kepada orang banyak. Seperti, ketika cikgu anda mengucapkan salam di dalam kelas dan seandainya waktu itu hanya ada 1 orang yang menjawabnya maka hal itu sudah mencukupi maksudnya seluruh kewajiban menjawab salam dari 99 orang lainnya telah gugur (seperti dalam kelas anda ada 100 orang). Akan tetapi hukum ini boleh berubah menjadi fardhu ‘ain.”

Kemudian seseorang bertanya “Aik kenapa boleh begitu? Bukankah tadi dikatakan fardhu kifayah?” maka jawabnya ”sebagaimana yang harus anda ketahui, bahawa hukum fardhu kifayah ini berlaku jika ada seseorang mengucapkan salam kepada orang banyak dalam sebuah majlis seperti dalam kelas atau diskusi atau tutorial dan sesetengah orang di majlis itu telah menjawabnya sekalipun hanya 1 orang. Sedangkan, hukum fardhu ‘ain ini berlaku ketika ada seseorang mengucapkan salam secara peribadi kepada anda ertinya dia mengucapkan salam memang untuk anda dan memang ketika itu hanya anda yang ada di tempat tersebut dan orang tadi memang mengkhususkan salam tersebut hanya untuk anda maka fardhu ‘ain bagi anda untuk menjawabnya. Seperti, ketika anda sedang berdiri sendirian di depan kelas kemudian ada teman anda yang mengucapkan salam seraya menjabat tangan anda maka wajib bagi anda untuk membalas salamnya dan tidak halal (haram) untuk mendiamkannya”.Kesimpulannya:

1. Hukum memulai salam secara umum adalah sunnah. Meskipun hukumnya sunnah akan tetapi anda sangat ditekankan untuk mengucapkan salam kepada orang lain yang Muslim ketika hendak memulai sebuah pembicaraan sebagaimana beliau ShollAllahu ‘Alaihi Wa Sallam bersabda “Apabila engkau menjumpainya engkau berikan salam kepadanya” (HR. Muslim dan Tirmidzi).

2. Hukum menjawab salam adalah fardhu kifayah akan tetapi dalam keadaan tertentu hukumnya boleh menjadi fardhu ‘ain seperti dalam contoh diatas.

3. Ucapan salam ini boleh mendatangkan kecintaan bagi saudara anda yang Muslim sebagaimana beliau ShollAllahu ‘Alaihi Wa Sallam bersabda:”Mahukah kamu aku kutunjukkan kepada sesuatu yang apabila kamu lakukan kamu akan saling mencintai? Iaitu tebarkanlah salam di antara kamu”(HR. Muslim).

4. Mengucapkan salam adalah salah satu penyebab seseorang boleh masuk Syurga. Baginda ShollAllahu ‘Alaihi Wa Sallambersabda:”Wahai manusia, tebarkanlah ucapan salam, hubungkanlah tali persaudaraan, berilah makanan, dan solatlah pada waktu malam ketika orang-orang tengah tertidur, engkau akan masuk Syurga dengan selamat” (HR. Muslim).

5. Dan yang terakhir, ternyata ada perbuatan yang sunnah yang lebih mulia daripada perbuatan fardhu atau wajib iaitu memulai salam kerana pendahuluan sesuatu terhadap sesuatu yang lain itu menandakan bahawa sesuatu tersebut memiliki keutamaan. Padahal kita telah tahu, bahawa perbuatan fardhu itu lebih utama daripada perbuatan sunnah seperti solat fardhu itu lebih utama daripada solat sunat, puasa fardhu itu (Seperti puasa ramadhan) lebih utama daripada puasa sunat dan contoh ini adalah dua daripada banyak contoh yang menarik.More

Teman Setia Kami

Tafsir al-Quran Miracle Reference 22 in 1

Dapatkan Sekarang. Tempahan boleh dibuat dengan menghantar email kepada saya di: fazakkeer@gmail.com atau arqustany@gmail.com. Sementara stok dengan saya masih ada. Harga yang ditawarkan masa sekarang ialah RM150.00 sebuah (termasuk penghantaran hanya di semenanjung Malaysia) Jika mengambil sendiri harga hanya RM130.00 sebuah.

Ruangan Iklan

Jika ada sesiapa yang ingin mengiklankan bisnes mereka bolehlah emailkan kepada saya di: fazakkeer@gmail.com

wibiya widget

Download MP3 Ceramah

MP3 Ceramah: Tuan Ibrahim Tuan Man

1. Antara Ahli Syurga & Neraka
2. Antara Ujian & Bala
3. Azab Neraka
4. Dajjal
5. Ikhlas Dalam Amalan
6. Mendidik Anak Yang Soleh
7. Kelahiran & Kematian


MP3 Ceramah: Ustaz Azhar Idrus

1. 12 Ribu Dosa
http://www.mediafire.com/?yvmj4zlzwmm
2. Dua Kali Bodoh
http://www.mediafire.com/?diwzhy12tjk
3. 28 Nabi
http://www.mediafire.com/?nmtwn0u0zyk
4. Adab Sembelih
http://www.mediafire.com/?bdmjmudmk4z
5. Air Zam Zam
http://www.mediafire.com/?ztmrahzzzti
6. Alam Barzakh
http://www.mediafire.com/?yuqlqym15n4
7. Amanah yang Semakin Hilang
http://www.mediafire.com/?tnqkwjjotnt
8. Anak Derhaka
http://www.mediafire.com/?om1ygodmmnt
9. Angin Merah
http://www.mediafire.com/?it5g0jddmj0
10. Awek Takraw
http://www.mediafire.com/?w2wnozmjzua
11. Bab Jenazah
http://www.mediafire.com/?dmmj0mojjjz
12. Bahaya Fitnah
http://www.mediafire.com/?qntgdndzrco
13. Bahaya Kemewahan
http://www.mediafire.com/?h3zzyzmymht
14. Baiki Agama
http://www.mediafire.com/?ixjmoh4mwry
15. Baju Telanjang
http://www.mediafire.com/?d1e2ytwmzwc
16. Basuh Hati
http://www.mediafire.com/?idh4qnzqjhm
17. Batu Pelesit
http://www.mediafire.com/?gv3v1kndhmjMP3 Ceramah: Dato Ismail Kamus

1. Adab & Hikmah Menziarahi Orang Sakit: klik di sini
2. Perjalanan Umur: klik di sini
3. Asbab Nuzul: klik di sini
4. Adab vs Ibadat: klik di sini
5. 6 perkara antara doa dan zikir: klik di sini
6. Cari Hidayah: klik di sini
7. Apa Perlu Tauliah: klik di sini
8. Bidaah Dalam Solat
: klik di sini
9. Fitnah Kubur: klik di sini
10. Hukum Berjampi: klik di sini
11. Kelebihan Ilmu: klik di sini
12. Kelebihan Umat Nabi Muhammad: klik di sini
13. Alam Jin 1: klik di sini
14. Alam Jin 2: klik di sini
15. Alam Jin 3: klik di sini
16. Mengenal Jin 1: klik di sini
17. Mengenal Jin 2: klik di sini
18. Mengenal Jin 3: klik di sini
19. Mengenal Jin 4: klik di sini
20. Mengenal Jin 5: klik di siniMP3 Ceramah: Tuan Guru Nik Abdul Aziz

1. Malam Nisfu Sya'ban: klik di sini
2. Bohong yang dibolehkan: klik di sini
3. Bertauhid mengenal Allah: klik di sini
4. Asal Usul Sifat 20: klik di sini
5. Doa Mengukuhkan Hati Si Mati: klik di sini
6. Ikat Setia Cara Islam: klik di sini
7. Islam Daya Penyelesaian: klik di sini
8. Keadilan Islam: klik di sini
9. Konsep Barakah Dalam Islam: klik di sini
10. Kunjungan Munkar Nakir: klik di sini


MP3 Ceramah: Dato Haron Din

1. Talaqqi Al-Fatihah: Klik di sini
2. Talaqqi Selawat Syifa': Klik di sini
3. Jiwa yang Tenang: Klik di sini
4. Israk Mikraj 1: Klik di sini
5. Israk Mikraj 2: Klik di sini
6. Manusia dan Islam: Klik di sini
7. Cabaran Perjuangan Islam: Klik di sini
8. Cahaya Iman: Klik di sini
9.
Cintai Islam: Klik di sini
10. Ikuti Para Ulama': Klik di sini
11. 4 Halangan Daie (side A): Klik di sini
12. 4 Halangan Daie (side B): Klik di sini


MP3 Ceramah: Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

1. Halal Haram (Aurat): klik di sini
2. Halal Haram Pelaburan Saham: klik di sini
3. Kaedah & Hukum Jual Beli: klik di sini
4. Pelaburan Internet: klik di sini
5. Maulid Nabi: klik di sini
6. Penjelasan FOREX: klik di sini
7. Rasulullah Pakar Ekonomi: klik di sini


Muat turun

Doa-doa
Doa harian: klik di sini
Doa masuk hutan: klik di sini
Doa sakit kepala: klik di sini
Doa Bismillah enam: klik di sini
Doa Istikharah: klik di sini
Doa jamuan akhir tahun: klik di sini
Doa kejayaan: klik di sini
Doa pengasih anak: klik di sini
Doa peperiksaan: klik di sini
Doa kem bestari solat: klik di sini
Doa Yaasiin: klik di sini
Doa sempena mesyuarat: klik di sini
Doa angin ahmar: klik di sini
Doa Solat Hajat: klik di sini
Doa Solat Dhuha: klik di sini
Doa Solat Tahajjud: klik di sini
Doa Solat Terawih: klik di sini
Doa Solat Witir: klik di sini
Doa Sepanjang Mengerjakan Haji: klik di sini


Selawat Nabi
Selawat al-I'tiraf: klik di sini
Selawat Badar: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 1: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 2: klik di sini
Ya Rabbil-Bil-Mustafa: klik di sini
Selawat-Badwi: klik di sini
Selawat-Dawam: klik di sini
Selawat-Syifa': klik di sini
Muhammad Ya Habibi: klik di sini
Selawat-Maulid: klik di sini


Kategori

Logo SKSSJ

Logo SKSSJ