Laluan Alternatif ke Kelantan Merentasi Bandar Bentong dan Raub

kredit kepada blog hisyam muhibbah 

Sejak 5 tahun kebelakangan ini, semasa cuti-cuti panjang hari perayaan akan berlaku kesesakan jalan raya yang teruk di laluan menuju ke Kelantan dari arah KL. Bandar Bentong dan Raub di negeri Pahang ini akan mengalami kesesakan yang menyulitkan pengguna jalan raya yang menuju ke Kelantan dan juga penduduk setempat di Bentong dan Raub.

Saya sendiri pernah terperangkap daripada susur keluar Bentong Timur dari Lebuhraya Karak (dari Kuantan) yang mengambil masa 1 jam untuk sampai ke Masjid Ketari Bentong!! Jaraknya hanyalah sekitar 3KM sahaja!!

Namun sejak setahun dua ini, tindakan proaktif telah diambil oleh pihak Polis Trafik mahupun pengendali Lebuhraya Karak & LPT - syarikat MTD, pihak berkuasa tempatan Majlis Perbandaran Bentong dan Majlis Daerah Raub untuk memastikan aliran trafik menjadi lebih lancar sepanjang laluan merentasi bandar Bentong dan Raub.

Untuk musim cuti sekolah dan kenduri kahwin kali ini, saya menjangkakan Bandar Bentong dan Raub akan sesak teruk bermula tengah malam Jumaat sehingga petang Sabtu. Kesesakan disebabkan aliran kenderaan yang akan bertambah berlipat kali ganda kerana orang ramai mahu pulang ke kampung untuk memulakan cuti sekolah di samping menghadiri jemputan kenduri kahwin di sekitar daerah Bentong dan Raub. Apabila kenderaan mula memasuki kawasan bandar, kelajuan terpaksa diperlahankan.

Kesesakan dijangka tidak teruk untuk tempoh pertengahan cuti sekolah. Namun, kesesakan dijangka akan berlaku semula pada laluan keluar dari Raub dan Bentong menuju KL/Lebuhraya Karak/LPT sepanjang hari Ahad 20/6/10 dari pagi sampai tengah malam.

Saya sekadar memberitahu laluan-laluan alternatif dari Lebuhraya Karak ke Gua Musang untuk makluman semua.

1- Untuk pemandu dari KL ke Gua Musang, laluan alternatif anda ialah : selepas bayar tol Bentong, jangan terus lalui exit Bentong Barat. Teruskan perjalanan. Abaikan juga exit Bentong Timur (kawasan industri). Teruskan memandu sehingga anda melihat papan tanda "Sertik", "Kg. Cinta Manis" atau "Mempaga". Susur keluar ke kiri dan ambil laluan ini. Land mark yang berhampiran ialah gua batu kapur di sebelah kiri. Simpang ini adalah sebelum masuk ke LPT. Daripada simpang ini, teruskan memandu dan anda akan merentasi kampung-kampung Sertik, Cinta Manis, sehinggalah Felda Mempaga. Teruskan pemanduan melalui Kampung Lebu sehingga sampai ke simpang keluar jalan Bentong-Raub. Di simpang ini ambil laluan kanan untuk menuju bandar Raub. Laluan ini telah by pass bandar Bentong yang dijangka sesak teruk dengan kenderaan.


2- Untuk pemandu dari KL ke Gua Musang, kalau mahu melalui Bandar Bentong juga, bersiap sedialah untuk menghadapi cabaran kesesakan lalu lintas. Pastikan minyak anda cukup dan lutut kiri anda tidak sakit untuk menekan clutch kereta anda.

3- Untuk pemandu dari Kuantan/LPT : ambil exit Lanchang. Laluan ini akan merentasi simpang ke Kuala Gandah, Felda Bukit Damar, Felda Lakum dan keluar di Simpang Felda Mempaga. Ambil laluan ke kanan dan teruskan pemanduan hingga ke simpang jalan Bentong-Raub seperti kes no. 1 di atas.

4- Untuk kes 1 dan 3 yang hendak menuju ke Gua Musang, pilihan seterusnya ialah - selepas anda melepasi Felda Mempaga, ada satu simpang ke kanan yang ditulis Jalan Alternatif ke Gua Musang yang merentasi Felda Krau, Felda Lembah Klau dan Ulu Gali. Anda dinasihati mengambil jalan felda ini. Pastikan mengikut papan tanda di simpang-simpang sehingga anda merentasi pekan Sungai Klau, pekan Sungai Ruan dan kampung Ulu Gali sehingga anda akan keluar ke simpang 3 bersebelahan dengan Sekolah Sains Raub (SEMESTA). Ambik laluan kanan untuk meneruskan perjalanan ke Lipis. Anda telah by pass bandar Raub jika memilih laluan ini.


5- Tambahan untuk yang memilih alternatif no. 4 ialah sebelum melalui kampung Ulu Gali (berhampiran selekoh berdekatan Dewan Orang Ramai Kampung Ulu Gali) sila ambil simpang ke kanan yang ditulis Kampung Jelu dan Ulu Dong. Laluan ini juga menarik untuk dipilih kerana ianya akan keluar di Pekan Dong (atas sikit dari Simpang Ulu Gali). Anda telah by pass Kampung Gali, Gali Lurus dan Gali Tengah yang berisiko juga untuk jamm.


6- Tambahan kepada kes no.5 anda boleh memilih untuk melalui simpang ke pekan Benta semasa berada di Ulu Dong. Cuba lalu jalan kampung ini sehingga anda keluar di pekan Budu di Benta. Di Simpang pekan Budu, ambil laluan ke kanan sebelum sampai ke round about ke jalan Benta-Lipis. Laluan ini by pass keseluruhannya daerah Raub dan anda terus keluar ke jalan dalam kawasan daerah Lipis.


7- Jika anda melalui juga Bandar Raub, ini lagi mencabar untuk merentasinya sebelum dapat keluar ke laluan menghala Lipis dengan lebih selesa. Pilihlah jalan Tersang - Sg. Koyan - Lubuk Kulit - Berchang. Di bandar Raub selepas melepasi bandar, pilih laluan kiri ke Jalan Cheroh dan teruskan perjalanan ke Tersang dan Sg. Koyan. Ikutilah papan tanda sehingga anda keluar di simpang Kampung Berchang Lipis. Di sini, pilih laluan kiri untuk ke Padang Tengku.8- Jika anda tidak mahu merentasi jalan felda Tersang dan Sg. Koyan, sila ambil simpang ke kanan sebaik sahaja melepasi pekan Cheroh. Papan tanda bertulis Gesing, Semantan dan Kuala Dong. Pilih jalan ini sehingga anda keluar di simpang Kuala Dong. Di simpang ini, pilih laluan ke kiri untuk meneruskan perjalanan ke Benta dan Lipis.9- Di bandar Lipis tidak ada masalah kesesakan kecuali yang disebabkan oleh orang Lipis sendiri yang keluar membeli barang2 keperluan untuk berhari raya. Ini disebabkan jalan pintasan telah lama disiapkan di Batu 3 dan terus keluar ke kampung Tempoyang untuk menuju Padang Tengku.

Untuk memudahkan perjalanan dan mendapat maklumat terkini tentang keadaan trafik di Bentong dan Raub, silalah hubungi IPD Bentong 09-2222222 dan IPD Raub 09-3552222. Kalau dah masuk kawasan Pahang, anda juga boleh mendengar Radio Malaysia Pahang FM yang kebiasaannya akan membuat laporan dari semasa ke semasa tentang kesesakan di laluan ini. Frekuensinya ialah 107.5FM di kawasan lembah Klang sehingga Bentong, Raub dan Temerloh. Frekuensi lain ialah 104.1 untuk kawasan Pahang Timur.

selamat memandu dan selamat bercuti serta berkenduri kendara..

0 comments:

Teman Setia Kami

Tafsir al-Quran Miracle Reference 22 in 1

Dapatkan Sekarang. Tempahan boleh dibuat dengan menghantar email kepada saya di: fazakkeer@gmail.com atau arqustany@gmail.com. Sementara stok dengan saya masih ada. Harga yang ditawarkan masa sekarang ialah RM150.00 sebuah (termasuk penghantaran hanya di semenanjung Malaysia) Jika mengambil sendiri harga hanya RM130.00 sebuah.

Ruangan Iklan

Jika ada sesiapa yang ingin mengiklankan bisnes mereka bolehlah emailkan kepada saya di: fazakkeer@gmail.com

wibiya widget

Download MP3 Ceramah

MP3 Ceramah: Tuan Ibrahim Tuan Man

1. Antara Ahli Syurga & Neraka
2. Antara Ujian & Bala
3. Azab Neraka
4. Dajjal
5. Ikhlas Dalam Amalan
6. Mendidik Anak Yang Soleh
7. Kelahiran & Kematian


MP3 Ceramah: Ustaz Azhar Idrus

1. 12 Ribu Dosa
http://www.mediafire.com/?yvmj4zlzwmm
2. Dua Kali Bodoh
http://www.mediafire.com/?diwzhy12tjk
3. 28 Nabi
http://www.mediafire.com/?nmtwn0u0zyk
4. Adab Sembelih
http://www.mediafire.com/?bdmjmudmk4z
5. Air Zam Zam
http://www.mediafire.com/?ztmrahzzzti
6. Alam Barzakh
http://www.mediafire.com/?yuqlqym15n4
7. Amanah yang Semakin Hilang
http://www.mediafire.com/?tnqkwjjotnt
8. Anak Derhaka
http://www.mediafire.com/?om1ygodmmnt
9. Angin Merah
http://www.mediafire.com/?it5g0jddmj0
10. Awek Takraw
http://www.mediafire.com/?w2wnozmjzua
11. Bab Jenazah
http://www.mediafire.com/?dmmj0mojjjz
12. Bahaya Fitnah
http://www.mediafire.com/?qntgdndzrco
13. Bahaya Kemewahan
http://www.mediafire.com/?h3zzyzmymht
14. Baiki Agama
http://www.mediafire.com/?ixjmoh4mwry
15. Baju Telanjang
http://www.mediafire.com/?d1e2ytwmzwc
16. Basuh Hati
http://www.mediafire.com/?idh4qnzqjhm
17. Batu Pelesit
http://www.mediafire.com/?gv3v1kndhmjMP3 Ceramah: Dato Ismail Kamus

1. Adab & Hikmah Menziarahi Orang Sakit: klik di sini
2. Perjalanan Umur: klik di sini
3. Asbab Nuzul: klik di sini
4. Adab vs Ibadat: klik di sini
5. 6 perkara antara doa dan zikir: klik di sini
6. Cari Hidayah: klik di sini
7. Apa Perlu Tauliah: klik di sini
8. Bidaah Dalam Solat
: klik di sini
9. Fitnah Kubur: klik di sini
10. Hukum Berjampi: klik di sini
11. Kelebihan Ilmu: klik di sini
12. Kelebihan Umat Nabi Muhammad: klik di sini
13. Alam Jin 1: klik di sini
14. Alam Jin 2: klik di sini
15. Alam Jin 3: klik di sini
16. Mengenal Jin 1: klik di sini
17. Mengenal Jin 2: klik di sini
18. Mengenal Jin 3: klik di sini
19. Mengenal Jin 4: klik di sini
20. Mengenal Jin 5: klik di siniMP3 Ceramah: Tuan Guru Nik Abdul Aziz

1. Malam Nisfu Sya'ban: klik di sini
2. Bohong yang dibolehkan: klik di sini
3. Bertauhid mengenal Allah: klik di sini
4. Asal Usul Sifat 20: klik di sini
5. Doa Mengukuhkan Hati Si Mati: klik di sini
6. Ikat Setia Cara Islam: klik di sini
7. Islam Daya Penyelesaian: klik di sini
8. Keadilan Islam: klik di sini
9. Konsep Barakah Dalam Islam: klik di sini
10. Kunjungan Munkar Nakir: klik di sini


MP3 Ceramah: Dato Haron Din

1. Talaqqi Al-Fatihah: Klik di sini
2. Talaqqi Selawat Syifa': Klik di sini
3. Jiwa yang Tenang: Klik di sini
4. Israk Mikraj 1: Klik di sini
5. Israk Mikraj 2: Klik di sini
6. Manusia dan Islam: Klik di sini
7. Cabaran Perjuangan Islam: Klik di sini
8. Cahaya Iman: Klik di sini
9.
Cintai Islam: Klik di sini
10. Ikuti Para Ulama': Klik di sini
11. 4 Halangan Daie (side A): Klik di sini
12. 4 Halangan Daie (side B): Klik di sini


MP3 Ceramah: Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

1. Halal Haram (Aurat): klik di sini
2. Halal Haram Pelaburan Saham: klik di sini
3. Kaedah & Hukum Jual Beli: klik di sini
4. Pelaburan Internet: klik di sini
5. Maulid Nabi: klik di sini
6. Penjelasan FOREX: klik di sini
7. Rasulullah Pakar Ekonomi: klik di sini


Muat turun

Doa-doa
Doa harian: klik di sini
Doa masuk hutan: klik di sini
Doa sakit kepala: klik di sini
Doa Bismillah enam: klik di sini
Doa Istikharah: klik di sini
Doa jamuan akhir tahun: klik di sini
Doa kejayaan: klik di sini
Doa pengasih anak: klik di sini
Doa peperiksaan: klik di sini
Doa kem bestari solat: klik di sini
Doa Yaasiin: klik di sini
Doa sempena mesyuarat: klik di sini
Doa angin ahmar: klik di sini
Doa Solat Hajat: klik di sini
Doa Solat Dhuha: klik di sini
Doa Solat Tahajjud: klik di sini
Doa Solat Terawih: klik di sini
Doa Solat Witir: klik di sini
Doa Sepanjang Mengerjakan Haji: klik di sini


Selawat Nabi
Selawat al-I'tiraf: klik di sini
Selawat Badar: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 1: klik di sini
Ya Nabi Salam Alaika 2: klik di sini
Ya Rabbil-Bil-Mustafa: klik di sini
Selawat-Badwi: klik di sini
Selawat-Dawam: klik di sini
Selawat-Syifa': klik di sini
Muhammad Ya Habibi: klik di sini
Selawat-Maulid: klik di sini


Kategori

Logo SKSSJ

Logo SKSSJ